/ Блогът на ClaimCompass

Неповторимият фестивал на светлините в Берлин

Фестивалът на светлините е едно от най-мащабните събития в Берлин и привлича над 2 милиона посетители всяка есен. Тази година огромното светлинно шоу ще се проведе за единадесета поредна година и ще започне на 9 октомври. Защо си заслужава да посетите немската столица точно през седмицата на фестивала, както и какво не трябва да изпускате, прочетете в следващите редове.

Какво представлява фестивалът на светлините - Berlin Festival of lights

Мисията на фестивала е да представи качествени художествени произведения под формата на 3D мапинг, прожекции и светлинни шоу програми върху сгради и други големи обекти. За около седмица, фестивалът трансформира улиците на Берлин и кара известни забележителности, паметници, улици и площади да заблестят. Творците, отговорни за случващото се, идват както от Германия, така и от всякакви други кътчета на света. Сред тях са и българските MP-STUDIO (www.mp-studio.eu), които, след сериозна селекция на международно жури, са сред шестте избрани финалисти на фестивала. Те ще имат невероятната възможност да представят своята работа като прожекция върху Бранденбургската порта в центъра на града.

Не пропускайте: да видите впечатляващото светлинно шоу на MP-STUDIO всяка вечер между 9 и 18 октомври (шоуто е с продължителност 25 минути и се случва между 19:00 и 24:00ч.).

Berlin

Нашите съвети към всички посетители

Фестивалът на светлините е събитие, което просто не можете да изпуснете, ако се намирате в Берлин в средата на октомври. Тъй като е сравнително дълъг, имате шанса да се разхождате по различни маршрути всяка вечер.

Нашият съвет е, да разгледате интерактивната карта на сайта на фестивала и да изберете кои места да посетите. Фестивалът предразполага към пешеходна разходка из града, така че се облечете топло и обуйте удобни обувки. Най-популярните места, разбира се, са Бранденбургската порта, Берлинската катедрала и площадът Potsdamer Platz. Там е възможно да попаднете сред големи тълпи от други посетители, но със сигурност си заслужава да останете поне 20-30 минути и да изгледате светлинните програми.

Berlin

Добрата новина е, че фестивалът е напълно безплатен - всички посетители могат да се разхождат из града и да гледат прожекциите върху сградите без да си купуват билет.

Ако пък не успеете да посетите немската столица през октомври, не пропускайте да гледате видеата от фестивала, чрез които ще успеете да се докоснете до приказното изживяване на светлинните шоу програми.

Berlin