/ Блогът на ClaimCompass

Денят на Земята – Как да се включиш?

На 22 април е международният Ден на Земята, на който се отбелязват общите действия за опазване и съхраняване на нашата планета и живота върху нея. Първото официално отбелязване на Деня на Земята е на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г.

Този ден е повод да се замислим за действията ни и за това как те влияят на нашата планета и заобикалящия ни свят. Хора по целия свят се включват по различни начини в празнуването на този празник, допринасяйки за една по-чиста и зелена планета.

Тазгодишната тема на Деня е „Let’s get planting!” (Хайде да садим!). Ето и нашата селекция от предложения как да се включим в инициативата:

Засаждане на дръвчета

Изсичането на горите е един от най-значителни екологични проблеми, които имат пряко въздействие върху живота на всички организми. Неслучайно тази година основната цел на Деня на Земята е засаждането на дървета. Защо дървета? Те са едно от най-силните средства срещу промените в климата, снабдяват ни с чист въздух, а и са съществена част от екологичната система на природата.

Засаждане на цветя

Сигурно сте чували изказването, че изчезнат ли пчелите ще изчезне и човечеството. И това не е просто градски мит, а е наистина потвърдено от учени. Погрижете се за пчелите като засадите цветя или дървета, които ги привличат. Акация, липа, мащерка, мента, лавандула, рози, иглика са част от многото любими растения на пчелите.

Включете се в пролетно почистване

Консуматорското общество оставя след себе си купища смет. Събития като „Да изчистим България” са чудесен начин да допринесете към по-чистата и приятна околна среда. Дори чистенето пред блока също е подходящ начин да помогнете.

С разсеяност отминаваме темите за последствията върху природата от човешката дейност, а винаги сме изумени от красотата на нашата планета. Но рядко се замисляме, че нашите действия оказват огромно значение върху развитието на природния свят. Нека на този ден си спомним за всичките красиви гледки и места, които са ни впечатлили, и се замислим, че без нужната промяна те не биха били реалност.