/ Блогът на ClaimCompass

От Берлин до Барселона с 4 часа закъснение

"Разбрах, е имам право на обезщетение в размер на €400 за закъснението ми с Easyjet.", споделя Г. Стойчева, на която зададохме няколко въпроса за полет EZY4527 от Берлин до Барселона на 18 март.

Каква беше целта на Вашето пътуване?

Отивах на гости на дъщеря си, която в момента прави Еразъм семестър в Барселона. Ще остана в града почти цяла седмица и това е първото ми пътуване до Испания. Дъщеря ми по принцип учи в Англия, където вече съм я посещавала, но учебната й програма включва задължителен семестър в чужбина.

С коя авиокомпания летяхте?

Дъщеря ми ме изненада със самолетните билети до Барселона за рождения ми ден през февруари. И двата полета - отиване и връщане - са с авиокомпанията Easyjet, поради което трябваше да внимавам за багажа си и за предварителното чекиране. Пътувах само с малък куфар като ръчен багаж и не ми беше позволено да нося допълнителна дамска чанта. Дъщеря ми ме чекира онлайн още няколко седмици преди полета и ме предупреди да принтирам бордната си карта.

Разкажете ни какво се случи с Вашия полет.

Когато пристигнах на летището в Берлин разбрах, че полет EZY4527 ще закъснее. Минах през всички проверки и стигнах до изхода, където не ни дадоха повече информация за това колко голямо ще бъде закъснението. В крайна сметка се оказа над 4 часа! Това беше проблем за мен, тъй като дъщеря ми трябваше да ме посрещне и се наложи няколко пъти да й се обаждам и да й казвам да не тръгва към летището още.

Каква беше причината за закъснението?

Лично аз нищо не разбрах за причината по време на самото чакане или в самолета. След като започнах иска си с ClaimCompass, те ме информираха, че причината за дългото чакане е била изчакване на нов самолет, който да обслужи полета, тъй като с първоначалната машина е имало технически проблем.


В следствие на закъснението на полет EZY4527 от Берлин до Барселона, закъснява и полетът EZT4528 от Барселона до Берлин, който каца в 19:55 вместо в 16:05ч. Всички пътници от двата полета имат право на обезщетение в размер на €400 от авиокомпанията.

Ако и Вие сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.