Любимите места на Пикасо, Ницше и Ален Делон

На няколко километра от многолюдните улици на Монако, Ница и Кан, приютени сред зеленината на средиземноморските гори, се крият три перли на Лазурния бряг, които години наред очароват с кокетството си хора на изкуството, звезди на международното кино, влюбени двойки и въобще хора, които искат да се докоснат до спокойствието на Френската ривиера. В едно от тях Ницше пише „Тъй рече Заратустра”, във второто Ален Делон прекарва всяко лято, а в третото Пикасо твори до последния си ден. Ез, Сен Пол дьо Ванс и Мужен – живописни, чаровни, мечтателни.

Ез

43°43′43″N 7°21′42″E

Монако - Ез: 9 км

Ез е средновековно селище, парфюмирано с елегантни аромати от двете парфюмерии тук – Fragonard и Galimard. Неслучайно селцето е наречено на египетската богиня на магията и живота Изида: от ботаническата градина Jardin d'Eze се открива омагьосваща гледка към тюркоазеното Средиземно море. По каменните улички ще откриете многобройни ателиета и антикварни магазини, както и уютни бистра.

Eze

Важно да знаете: Входът за ботаническата градина е 6€. Парфюмерията Fragonard има и фабрика тук, където може да направите свой собствен парфюм.

Сен Пол дьо Ванс

43°41′50″N 7°07′23″E

Ница - Сен Пол дьо Ванс: 19 км

Ако се върнете в Сен Пол дьо Ванс през 50те или 60те ще откриете Лино Вентура и Ив Монтан да играят петанк на площада La place du jeu de boules, а Пикасо да обядва заедно с Шагал в емблематичния ресторант La Colombe d’Or.

Eze

Сен Пол е бил динамичен център на културния живот на 20 век. До днес то си остава артистично място, предпочитано от светските среди. Средновековните улички, натруфени с пъстри цветя, са приютили множество галерии и арт-студия. Задължителна спирка е галерията за модерно изкуство Fondation Maeght с творби на Миро, Матис, Джекомети и т.н.

Мужен

43°36′03″N 6°59′44″E

Кан - Мужен: 7 км

Мужен е от онези места, които те пленяват с прикрития си и тих чар. Разположеното спираловидно на хълм селце е наричано „гастрономическият център на Ривиерата”, тъй като именно тук е ресторантът „Moulin de Mougins”, чийто основател е Роже Верже - създателят на cuisine de soleil (осъвременена провансалска кухня). Разхождайки се в следобедната тишина на уличките, несъмнено ще попаднете на някого от собствениците на красивите и уютни ателиета и галерии докато рисуват или разопаковат платна. Лични фаворити ми станаха Marie Tissot, Galerie des Lombards и Martins Lovers.

Eze

Събрали в себе си бляскавата красота на Ривиерата и цветовете и ароматите на Прованса, тези три селца олицетворяват френската есенция: усет за изкуство, кухня и история.