По улиците на Генуа за един ден

Генуа е град, успял да съхрани автентичния дух на древно пристанище. Основана преди повече от 2200 години, Генуа е посрещала хиляди и хиляди хора, пристигащи в Европа с някой от многобройните кораби, акостирали тук. Всяко едно събитие е оставило своя отпечатък някъде по улиците на града. Пъстра, динамична, понякога темпераментна и странна, „Гордата Генуа” все още е така гостоприемна и вълнуваща. Генуа е място, което не толкова често попада в спектъра на силно комерсиализираните дестинации в Италия. Това обаче не е недостатък, а напротив – да усетиш атмосферата на града без огромните тълпи туристи (като тези във Флоренция, например) е само една от положителните му черти.

Старото пристанище и аквариумът

Porto antico е било и си остава знаковото място на града. Докато преди старото пристанище е определяло съдбата на целия град, сега то е приютило една от основните атракции, а именно Аквариумът. На площ от близо 3000 м2 са разположени 70 аквариума, в които ще откриете богато разнообразие от морската (и речната) флора и фауна – делфини, пингвини, акули, скатове, морски крави, по-малки водни обитатели и т.н.

Genoa

Важно да знаете: Има комбинирани билети, които включват и посещение в Биосферата, музей „Галата” и т.н. Нещо, което пропуснахме и за което определено съжалявам е лифтът „Bigo”, който се намира вдясно на аквариума и предлага поглед над Генуа от 40м височина.

Дворецът San Giorgio се намира точно срещу пристанището. Изяществото, което излъчват фреските по фасадата, силно контрастира на историята му. Използван е за затвор, в който е лежал не кой да е, а самият Марко Поло.

Главният площад в Генуа – Piazza de Ferrari е границата между старият и модерният Генуа. Тук се намира „сити-то” на града, тъй като в сградите наоколо са разположени банки, офиси и фирми.

Via Garibaldi или Strada Nuova е може би най-емблематичното и ценно място в Генуа. Дългата 250м улица e символ на богатството и престижа на града. По протежението й се извисяват ренесансови дворци, които впечатляват с великолепието на богато украсените си в мрамор и фрески фасади. Палатите са били собственост на най-благородните генуезки фамилии столетия наред и именно тук Генуа приема друг облик – от този на забързан морски търговец в аристократична и красива млада дама. Три от дворците (Bianco, Rosso и Tursi) са отворени за посещение.

Palazzo Bianco предлага колекция от творбите на генуезки художници от 17 и 18в., както и различни мебели, принадлежали на фамилията Brinogle-Sale. Едно от „съкровищата” на двореца е панорамният балкон, който открива 360-градусова гледка на стария град. Palazzo Bianco е също галерия и то най-значителната в Италия, славейки се с фламандски творби от периода 15-18 в. През градината на palazzo Bianco се достига до съседния дворец – Tursi. Най-забележителният предмет тук е цигулката на Паганини. Важно да знаете: Билетът за лица до 18 г. е безплатен, а за възрастни - 9€. Включва посещение на трите двореца.

Genoa

Разходката по тесните улички на града е задължителна, ако наистина искате да опознаете неподправената Генуа. Платена любов, възрастни мъже със зачервени очи, които те проследяват лениво; улични търговци; жени, носещи легени с пране; влажен и прохладен въздух; малки бистра на всеки ъгъл. Генуа има да предложи много повече отколкото сте си представяли.