Gişeye gittiğimde uçuşa kabul edilmedim - haklarım nelerdir?

Uçuşa kabul edilmemeniz durumunda bilmeniz gereken her şey burada.

Gişeye gittiğimde uçuşa kabul edilmedim - haklarım nelerdir?
Overbooking nedir?

Havayolu şirketleri bazı yolcular bilet almış olmalarına rağmen farklı sebeplerden dolayı check-in yapmaya gitmeyebileceklerini göz önünde bulundurarak, uçakta boş koltuk kalmaması için mevcut koltuk sayısından daha fazla satış yapmaktadır. Yolcuların rezervasyonu olsa bile uçuşa alınmayabilirler. Çok sık görülmeyen bir olay olmasına rağmen, herkezin başına gelme ihtimalı büyüktür, hele ki online check-in yapılmadığı halde.

Yolcunun bu durumda tazminat alma hakkı var mıdır?

Overbooking durumundan iki çıkış yolu vardır: gönüllü olarak alternatif uçuş için koltuk teklifi kabul etmek (eğer havayolu böyle bir teklifte bulunursa) veya başka bir uçuş uygun olmadığı için (veya havayolu şirketi alternatif teklifte bulunmazsa) tazminat talep etmek.

Gönüllü olarak koltuğundan vazgeçen yolcuların tazminat alma hakkı yoktur fakat daha sık görüldüğü gibi havayolu şirketleri çoğu zaman gişeye gittiğinizde sadece uçağa kabul edilmeyeceğinizi söyler ve daha fazla bilgi vermez. Bu durumda kesinlikle tazminat alma hakkınız vardır ve tek yapmanız gereken ClaimCompass'a başvurarak hak ettiğiniz tazminatınızın talebini vermek! Kendi rızası olmadan uçağa kabul edilmeyen tüm yolcuların aşağıda listelenen miktarlarda tazminat alma hakkı vardır:

  • dış hat uçuşları için

    0-1500 km arası uçuşlar - 250 Euro

    1500-3000 km arası uçuşlar - 400 Euro

    3500 km ve üzeri uçuşlar - 600 Euro

  • tüm iç hat uçuşları için 100 Euro'nun TL cinsinden karşılığı

Tazminat miktarının TL cinsinden karşılığı biletin satın alındığı güne ait Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınır. Yani son 1 yılda overbooking yüzünden uçağa kabul edilmediyseniz alabileceğiniz tazminat miktarı kesinlikle 300 TL'den az değildir. Tazminat talebinizi başlatmak için [email protected] adresine adınızı, soyadınızı, uçuş numaranızı ve rezervasyon numaranızı yazabilirsiniz! Hemen size geri dönüp hak ettiğiniz tazminatın miktarını ve gelecek adımları bildireceğiz.

Overbooking'ten başka en sık görülen uçuş mağduriyetleri rötarlı ve iptal edilen uçuşlardır. Son 3 yılda siz de uçuş aksaklıkları yüzünden havalimanlarında saatlerce beklemek zorunda kaldıysanız, [email protected], Facebook sayfamızdan veya Twitter'dan bize yazabilirsiniz.

ClaimCompass yolcu haklarınızı savunacak, hak ettiğiniz tazminatı almanız için elinden gelen herşeyi yapacaktır!