7 съвета за пътуване на стоп

Ако никога не сте пътували на стоп, сигурно си мислите, че стопаджиите са луди. А може би в обкръжението ви има поне един такъв приятел или познат, който ви е разказвал за незабравимо приключение, започнало с вдигане на палец в началото на някоя магистрала? Всъщност, за да имате успех в този начин на пътуване, е важно да знаете няколко малки тайни.

Сами или с приятел?

Стопаджиите, които пътуват сами или по двойки, имат по-голям шанс за намиране на превоз, докато вероятността някой да има три или повече места в колата си, обикновено граничи с невероятното. С приятел или приятелка чакането е по-забавно, а пътуването – по-безопасно.

Homeless or hipster не е въпрос, който трябва да провокирате с външния си вид

Брада, слънчеви очила, раздърпани дрехи – дори и това да е предпочитаният от вас стил за парти, определено не е перфектната комбинация за стопиране. Ако лицето ви се вижда (бонус: залепете му усмивка), преминаващите шофьори ще се почувстват по-спокойни и има по-голяма вероятност да ви качат в колата си. Ярките цветове на дрехите много помагат за това шофьорите да ви забележат от далече.

С покъщнината на път

Раница или максимум малък куфар, но никога повече от един багаж на човек – малко хора биха се навили да спрат при гледката на няколко куфара. Ако не пътувате компактно и не сте свикнали да носите багажа си на гърба си, най-вероятно пътуването на стоп и без това не е най-подходящият начин за придвижване за вас.

Местоположението е много важно

Ако имате книжка, сигурно няма да ви е трудно да осъзнаете, че няма как да спрете, за да вземете стопаджия, по средата на магистралата. Избирането на подходящо място за стопиране, което е добре видимо и удобно за спиране, е много важно за успеха на вашето приключение. Около бензиностанции и други места за отбивки край пътя винаги има повишен шанс за намиране на кола.

Hitchhiking

Табелката

С табелка, понякога може да привлечете внимание на шофьори, които иначе биха ви подминали. С назоваването на конкретна дестинация, обаче, е възможно коли, които отиват в същата посока, но „само донякъде“, да решат да не спират.

Бъдете креативни

Интересният подход винаги помага. Смешна шапка, знаменце, махане или танц с табелката – някои стопаджии дори носят костюм или пеят.

Не си правете планове

Може да искате да стигнете до Париж, а да се озовете в Бордо. Ако искате организирано и предначертано пътуване, вземете влак или автобус до желаната дестинация. Тръпката в стопирането е, че човек не знае къде и кога ще се озове, нито с какви хора ще се запознае по пътя.