/ Блогът на ClaimCompass

Ischgl – зимна приказка в сърцето на Тирол

Ischgl е от онези места, които успешно успяват да намерят баланса между зимните спортове, уюта на Алпите и шумните après-ski партита. Сгушено в живописната долина Paznaun, селцето е кацнало на границата между Австрия и Швейцария. Курортът - Silvretta Arena Ischgl-Samnaun, е един от най-големите такива в Австрийските Алпи: 238 км писти, 45 ски-съоръжения, множество ресторанти и барове.

Ischgl

Когато се опитам да опиша какво представлява Silvretta Arena, думите ми убягват. Може би – едно малко ски-царство, пазено от величествените Алпийски върхове. Три кабинкови лифта, тръгващи от самото село, се изкачват до 2300 м надморска височина. Пистите – от бебешко сини до дяволско черни. Най-вълнуващата част от изживяването са ослепителните Алпийски пейзажи, потънали в снежно спокойствие. Тайната на Ischgl е пистата, която отвежда в Швейцария. В селцето Samnaun задължително се отбийте в някои от безмитните магазини, които баща ми веднага асоциира с по-добрата версия на някогашния Кореком. Там може да си купите огромни тоблерони със захаросани бадеми, швейцарски шоколади, местен Schnapps, алпийски билкови отвари и т.н.

Ischgl става известен с музикалния фестивал Top of the Mountain, който се провежда на вр. Идалп (2300 м) и бележи официалното откриване и закриване на ски-сезона през ноември и април. Музиканти като Beyonce, Rihanna, Kylie Minogue, Elton John, Jon Bon
Jovi са сред изпълнителите, стъпвали на сцената на фестивала.

Ischgl

След цял ден на пистите тук е ритуал краят на деня да завърши с après-ski парти и Jägermeister. Емблематичните барове са Schatzi и Pazze Nova, които се намират непосредствено до кабинковите лифтове. Но помнете едно – партитата тук започват около 17:00 и завършват най-късно в 21:00. Почитателите на топлите алпийски вечери също няма да останат разочаровани – бистрата предлагат класически тиролски деликатеси като Speckknödel, Gröstl и естествено Kaiserschmarren. Нощите тук са приказно очарователни, особено когато вали сняг и планинските склонове са обгърнати в бяла пелена от мъгла, а селцата се открояват със златните си светлинки.

Ischgl

Долината е населена с множество селца. В случай че искате да избягате от шума и оживлението на Ischgl, се отправете към някое от съседните села. Kappl Dorf, например, се намира на 10 км (около 15 минути с кола) от Ischgl. Селцето е съвсем малко, но много уютно. Тук предимно има семейни къщи, които предлагат апартаменти и студия.

Тиролците са пословично гостоприемни, отзивчиви и винаги усмихнати, което гарантира приятния престой. Между населените места има безплатен ски-автобус, който идва през около 10-15 минути и спира в близост до главния лифт в Ischgl.

Ако искате да опитате по-малко от всичко, което Австрийските Алпи могат да предложат, то Ischgl е правилното място. И въпреки че курортът е силно комерсиализиран, все още пази духа на една истинска зимна приказка.