Kayıp veya hasarlı bagaj - ne yapmalıyım?

Hava taşıyıcısı bagajınızı hasarladı veya kaybetti ve sizi şaşkına uğrattı. Burada ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kayıp veya hasarlı bagaj - ne yapmalıyım?

Her 100.000 bavuldan 9'u her yıl kaybolduğunu biliyormuydunuz? Bunun iyi yanı bavulların %95'nin hasarsız yeniden geç te olsa sahibine geri gelmesi.

Bagaj niye ve nasıl kaybolur?

Çoğu zaman havalimanındaki bagaj sorumluları tüm bavulları tam vaktinde uçaktan havalimanına aktarmayı başaramazlar. Bu durumda bagajınız kayıp değil de büyük ihtimal önceki havalimanında kalmış veya yalnış destinasyona gönderilmiştir.
Bagajım benle birlikte havalimanına varmadığında ne yapmalıyım?

Havaalanına vardığınızda Reklamasyon ve kayıp bagaj bürosuna veya havayolu şirketinin ofisine başvurun. Kayıp bagaj dilekçesi verirseniz vakanızla ilgili protokol hazırlanır ve 5 gün içerisinde havalimanında uluslararası kayıp bagaj takip sistemi sayesinde bagajınız aranır. Eğer bulunamazsa, vakanızı havayolu şirketi üstlenir.

Bagajım ne zaman kayıp diye ilan edilir?

Havayolu şirketinin geciken bavulunuzu aramak için 21 gün süresi vardır. Eğer bu süre içerisinde bagajınız hala bulunmadıysa, havayolu şirketi yolcuya tazminat ödemek zorundadır. Tazminat talep etmek için son tarih uçuş gününden 2 yıl sonradır.

Tazminat bedelinin miktarı nedir?

Alabileceğiniz en yüksek tazminat miktarı 1000 özel çekme haklarıdır (uluslararası özel bir rezerv aracı). Euro olarak 110 Euro civarıdır. Eğer bagajınız doğru paketlenmemişse veya içinde yasak maddeler bulunuyorsa tazminatınızın bedeli daha düşük olabilir. Eğer bagajınızda deklare edilmesi gereken değerli eşyalar bulunuyorsa ve bunlar doğru paketlenmediyse hasar görmeleri durumunda havayolu şirketi sorumluluk taşımaz.

Bagajımı beklerken gördüğüm maddi hasarların karşıtını geri alabiliyormuyum?

Bagajınızı beklerken harcadığınız paranın bedelini bagajınızın gelmesinden 21 gün sonrasına kadar geri alabilirsiniz. Bunun için yaptığınız tüm masrafların faturalarını kollamanız gerekir. Masraflara yolcunun seyahat boyunca ihtiyaç duyduğu herşey dairdir, elbise, tuvalet ürünleri vs. gibi.

Bagajımı nasıl koruyabilirim?

Bavulunuzu hazırlarken fotoğraf makinesi, leptop, takı ve para gibi tüm değerli eşyalarınızı el çantanıza alın. Bagajınız kaybolduğunda sahibi daha kolay bulunabilmesi için bavulunuzun üzerinde bulunan küçük kağıta adınızı ve adresinizi yazın. Ayrıca bavulunuzdan sarkan kemer ve benzeri sivri eşyalar olmamasıda önerilir, aksi takdirde bagaj bantına takılabilir. Check-in'de bavulunuza doğru destinasyon etiketi koyulduğunu da her zaman kontrol edin.

Bagajım kaybolduğunda ClaimCompass'a başvurabilirmiyim?

ClaimCompass henüz bagaj vakalarını üstlenmiyor fakat bu hizmeti de en kısa zamanda sunmayı düşünüyoruz. Güncel bilgi için sayfamızı sürekli takip edin!