Γιατί καθυστέρησε η πτήση μου; Δείτε ποιοι λόγοι μπορούν εύκολα να (δια)ταράξουν μια πτήση και μαζί και τα νεύρα σας!

Γιατί καθυστέρησε η πτήση μου; Δείτε ποιοι λόγοι μπορούν εύκολα να (δια)ταράξουν μια πτήση και μαζί και τα νεύρα σας!

Παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρίες έχουν βελτιώσει σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, τις επιδόσεις τους, υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις όπου πτήσεις καθυστερούν ή ακυρώνονται την τελευταία στιγμή από απρόβλεπτους ή και αστείους πολλές φορές παράγοντες. Σας παραθέτουμε παρακάτω, τους συχνότερους λόγους διαταραχής πτήσεων, ελπίζοντας να μειώσουμε την όποια αναμενόμενη αγανάκτηση και να φέρουμε στο φως "του κόσμου τα περίεργα"!

Άσχημα καιρικά φαινόμενα

Οι καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι και η ομίχλη είναι μερικά από τα φαινόμενα που θα κρατήσουν τα αεροπλάνα στο έδαφος για την ασφάλεια όλων όσων εμπλέκονται.

Σημειώστε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις λόγω κακοκαιρίας, αλλά μόλις ο καιρός καλυτερέψει, είναι υποχρεωμένες να επαναπρογραμματίσουν την πτήση ή να μεταφέρουν τους επιβάτες στην αμέσως επόμενη διαθέσιμη πτήση χωρίς επιπλέον χρέωση.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσεων όπου οι αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν ως λόγο τον άστατο καιρό. Προσοχή! Με βάση τον Κανονισμό 261/2004 της ΕΕ, οι εταιρείες καλούνται να αποδείξουν με επίσημες αναφορές τα λεγόμενά τους. Αν δεν τα καταφέρουν ή αρνηθούν, τότε δικαιούστε αποζημίωση.

Πληροφορηθείτε εδώ για τα δικαιώματά σας με βάση τον παραπάνω Κανονισμό.

Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις μεγάλων καθυστερήσεων και ακυρώσεων οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν στους πελάτες τους το πλήρες αντίτιμο του εισιτηρίου, εάν το επιθυμούν.

technical defect aircraft

Τεχνικό πρόβλημα

Τα αεροσκάφη ελέγχονται πλήρως και συντηρούνται μεταξύ των πτήσεων. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, το πλήρωμα μηχανικών θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το διορθώσει πριν από την εκκίνηση της πτήσης.

Ορισμένα προβλήματα όμως είναι πάρα πολύ μεγάλα ώστε να αντιμετωπιστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, οι αεροπορικές εταιρείες είτε θα καθυστερήσουν την πτήση για να δώσουν στους μηχανικούς αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα, είτε θα πρέπει να αλλάξουν πλήρως το αεροσκάφος. Έτσι, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι πρόκειται για έναν εφιάλτη διοικητικής μέριμνας και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Τουαλέτα

Η πτήση από το Λονδίνο στο Ντουμπάι ήταν στον αέρα για 30 λεπτά, όταν ξαφνικά μία οσμή έγινε "αφόρητη".

Τα μέλη του πληρώματος δεν ήταν σε θέση να διορθώσουν το πρόβλημα και το αεροπλάνο έπρεπε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Χίθροου για λόγους υγείας και ασφάλειας. Ακούγεται αστείο αλλά προβλήματα με την τουαλέτα των αεροσκαφών προκαλούν καθυστερήσεις όλη την ώρα!

Έλεγχοι εναέριας κυκλοφορίας

Εάν υπάρχει υπερβολική συμφόρηση στον ουρανό και τα αεροπλάνα έχουν επαναπροσανατολιστεί ή καθυστερήσει, τότε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημερώνουν τους πιλότους και τους συμβουλεύουν να περιστρέφονται με ένα συγκεκριμένο μοτίβο, προτού να μπορούν να προσγειωθούν με ασφάλεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις των πτήσεων είναι αναπόφευκτες.

Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας (ATC) αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα του συστήματος αεροπορίας. Σε ώρες αιχμής, υπάρχουν πάρα πολλές πτήσεις που πρέπει να ελεγχθούν στο σύστημα και ο εξοπλισμός είναι αρκετά παλαιός. Έτσι ακούτε τον κυβερνήτη να λέει ότι η απογείωσή μας καθυστερεί λόγω των ελέγχων εναέριας κυκλοφορίας.

Σπασμένα φώτα

Δεν είναι όλα τα φώτα ίδια! Ορισμένα φώτα καμπίνας περιέχουν υδράργυρο και μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα αν σπάσουν.
Τυχόν σπασμένα φώτα πρέπει να καθαρίζονται και να αλλάξουν πριν από την αναχώρηση - έτσι μπορεί μία πτήση να καθυστερήσει ή και να ακυρωθεί αν το σωστό είδος λάμπας δεν είναι σε ετοιμότητα! Σύμφωνα με τα στατιστικά, αυτά τα φώτα σπάνε όταν οι επιβάτες προσπαθούν επίμονα να χωρέσουν μεγάλους σάκους ή βαλίτσες στον ειδικό χώρο αποθήκευσης πάνω από τα καθίσματα!

bird strike

Σύγκρουση με πτηνό!

Αυτές οι καθυστερήσεις αφορούν πτηνά που πετούν δίπλα στο αεροπλάνο, συνήθως τις πρωινές ώρες κατά την απογείωση ή προσγείωση του αεροσκάφους. Υπάρχουν περιπτώσεις που η σύγκρουση με πουλί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα του αεροσκάφους και συνεπώς να καθυστερήσει η πτήση σας!

Οι συγκρούσεις με πτηνά αποτελούν μέρος αυτού που ο Κανονισμός της ΕΕ ορίζει ως "έκτακτες περιστάσεις". Όταν η καθυστέρηση ή η ακύρωση μιας πτήσης προκαλείται από έκτακτες περιστάσεις, τότε δε δικαιούστε αποζημίωση.

Παρόλα αυτά για οποιοδήποτε αντίστοιχο γεγονός, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει με επίσημη αναφορά, διαφορετικά θεωρείται απλά μία δικαιολογία των αεροπορικών εταιρειών ώστε να μη σας αποζημιώσουν.

Αν υποστήκατε ποτέ καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης σας, ελέγξτε αν δικαιούστε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία.