Мароканското гостоприемство и хаосът на Маракеш и Агадир

Маракеш е третият по значение град в Мароко, след столицата Рабат и административния център Казабланка. Наричан от туристите „Розовия град“, Маракеш се смята за един от най-автентичните марокански градове, където понякога времето изглежда е спряло. Само една разходка из древната Медина е достатъчна, за да се почувствате далече от Европа и познатия свят. Спокойните продавачи на плодове и зеленчуци на пазара, забулените жени, бързащи за вкъщи, играещите си на улицата деца – хората в Маракеш оставят неповторимо впечатление, което, примесено с хаоса, различните миризми и вкусове, жегата и пясъчния цвят на сградите, завинаги ще се запечата като картичка в спомените на всеки турист.

Marrakesh

Не пропускайте да се разходите пеша из стария център, да пробвате местните тажин ястия, да пиете прясно изцеден сок от портокал на улицата и да откриете красотата на сградите в арабски стил, в който понякога се забелязва силно френско или испанско влияние. Гледайте залеза на площада Djemaa El Fla (който според New York Times е едно от стоте места, които човек трябва да посети през живота си) и посетете някои от стотиците сергии с кулинарни изкушения, сладки арабски десерти и сувенири. Великолепният площад е като изваден от някоя приказка от 1001 нощи: насладете се на изобилието от сушени плодове, ядки, грънци, лампи и латерни, билки и изделия от кожа, килими и скъпоценни бижута.

Внимавайте за: напористи и сладкодумни търговци, които обичат да се пазарят с туристи. Подобни преговори за даден сувенир или стока могат да бъдат изключително забавни и да оставят хубав спомен, но внимавайте за прекалено високи цени и за качеството на предлаганите продукти. Запомнете думата "шукран", с която можете да благодарите на арабски.

Marrakesh

Не пропускайте да: посетите градините Menara, от които се виждат Атласките планини; да се насладите на слънцето пред голямата джамия Koutoubia; да разгледате някои от 150те стаи на двореца La Bahia, където преди години се е помещавал харемът на крал Боу Ахмет.

Агадир – южните марокански плажове и клубния живот

30°43‘33“N 9°60‘00“W

Agadir

Агадир, който се намира в южната част на кралство Мароко, е място, където е най-вероятно да попаднете с организирана екскурзия. Неговите 300 слънчеви дни в годината привличат летовници от Западна Европа и им предлагат дълги плажни ивици, луксозни хотели и множество ресторанти и клубни заведения. Макар и местните да са свикнали с туристическото присъствие, все още е възможно пътешествениците от женски пол да се почувстват странно или неудобно от постоянните погледи на минувачите, ако раменете или краката им не са прикрити с дрехи или шалове.