Ментон - градът на лимоните

Неслучайно наричан “перлата на Франция”, Ментон носи чара на изящната Ривиера и романтиката на Прованса. Градчето е разположена непосредствено след Френско-Италианската граница, посрещайки гостите си с пъстри цветове и аромат на лимони, мандарини и портокали.

Всяка година през февруари в Ментон се провежда Фестивал на лимоните, посветен на различна тема. През 2016 темата ще е Cinecitta - улиците на града и градините пред Казиното ще бъдат украсени с над 145 тона цитруси. Под мотото “On la strada de la dolce vita” (“По пътя към сладкия живот”), Ментон ще потъне в атмосферата на италианското кино от 50 и 60-те години на ХХ в.

Градините

В Ментон може да откриете 9 градски оазиса, като 4 от тях са затворени за обществеността. Най-впечатляваща е градината Maria Serena. Под сенките на палми и цикаси ще се насладите на невероятната гледка към лазурното Средиземноморие. Друга градина - Fontana Rosa, изградена във Валенсиански стил, е посветена на редица емблематични имена от световната литература като Сервантес, Балзак, Дикенс. А ако искате да видите как растат банани, авокадо, киви или редица други екзотични плодове, то непременно посетете и градината Val Rahmen.

Menton

Бастионът

Изграден през 17 век, бастионът е имал важно стратегическо значение не само за сигурността на Ментон, но и за цялото Лазурно крайбрежие. Сега, в бастиона се намира музей. През юли 2015 г. се представяше изложба на Пикасо. Интересно е, че самият Кокто възстановява укреплението, декорирайки стените му с мозайки.

Menton

Музеят на Жан Кокто

Съвсем близо до бастиона се намира музей на Жан Кокто, в който се намират едни от най-ценните му творби.

Старият град и пазарът

В сърцето на Ментон, между фасадите в пастелни цветове и под червените керпичени покриви, криволичат множество прохладни улички, приютили ателиета за козметика (задължително си купете лимонова есенция - има несравнимо ухание и свойства), сладкиши, керамика и др. Главната улица, която минава през централния площад, е и средището на Ментон. Тук може да посетите някое от кокетните бистра, да си купите сушени цветя или да изпиете по една лимонада. В магазинчетата наоколо ще откриете преливащите аромати, вкусове и цветове на Ментон и Южна Франция - мед, огромни целувки (сладкиши), маделини, ръчни сапуни, разнообразни подправки и много други.

Menton

Какво да опитате?

Barbajuan: В буквален превод означава “чичо Джон”. Представлява нещо като пържена бухтичка с пълнеж от спанак и рикота.
Socca: Палачинка от нахутено брашно.
Pichade: Местният вариант на пица. Сервира се с обилно количество доматен сос, върху хрупкаво тесто.
Beignet de Fleurs: Пържени цветове от тиквичка.

Menton

Спокойствието на Ментон привлича много туристи, но той някак си запазва безгрижния си и лежерен ритъм. Предлагайки слънце и топлина 361 дни в годината, Ментон е задължителна спирка.