/ Блогът на ClaimCompass

Савока - предложение, което не можеш да откажеш

Можем само да гадаем, какво точно е предложил в онзи горещ следобед режисьорът на “Кръстникът” - Франсис Копола - на собственика на една малка селска кръчма, забутана дълбоко в сицилианската провинция. Резултатът обаче е, че шепата жители на селцето Савока завинаги влизат в историята не само на киното, но и в меланхоличния блус на италианската имиграция.

На около двадесет километра от помпозната Таормина, извисяващо се на един хълм над серпентинения път, се намира някога безизвестното малко село Савока. Именно тук укриващият се Микеле Корлеоне се влюбва в Аполония и иска ръката й от баща й Дон Вители - собственик на малка кръчма на централния площад. На метри от нея се намира и църквата, в която те се венчаят.

Savoca

Такова наследство не остава незабелязано: бар Вители е сякаш запечатан момент от лентата на Копола, автентичен и непроменен, той е музей на тази сцена. И не случайно, вдъхновени от примесената с мафиотски трагизъм италианска романтика, много сицилиански двойки избират именно това място, за да се венчаят. Енергични и шумни, младоженците, следвани от техните нони, родители и братовчеди, се спускат по стъпалата, по които някога са се спуснали Микеле и Аполония. "Дано само браковете им да са по-щастливи от този на Кополовите герои!", си мислят посетителите на Савока, докато въздишат на радостта им.