/ Блогът на ClaimCompass

Приказният замък в Шверин, Германия

Спомняте ли си приказките за Пепеляшка, Спящата красавица или Снежанка? В тях принцесите и принцовете живеят в красиви замъци с високи кули и крепостни стени, които са заобиколени от величествени природни пейзажи. А ако някога сте чували за един от най-известните немски замъци – Neuschwanstein в Бавария, значи знаете, че подобни приказни дворци съществуват и до днес. Това, което обаче много туристи не знаят, е, че в Германия има десетки замъци от различни епохи – като този в град Шверин, за който ще ви разкажем в тази статия.

Шверин - на гости на херцога

53°63'33"N 11°41'67"E

Град Шверин е столица на областта Макленбург-Предна Померания и до него може да се стигне с влак или автобус от много други големи градове в Германия. Градът определено се различава от метрополити като Берлин или Франкфурт на Майн – Шверин по-скоро оставя впечатление на малко спокойно градче, което може да бъде разгледано за един ден.

Schwerin

Най-голямата забележителност безспорно е дворецът Шверин, построен през 19 век по заповед на тогавашния херцог. Огромният комплекс от сгради е изграден в смесица от архитектурни стилове и се намира на остров, съединен с града и дворцовите градини с два моста.

Интересното е, че и до днес замъкът се използва много активно, тъй като освен музей и оранжерия помещава и парламента на провинцията Макленбург-Предна Померания.

Schwerin

Не пропускайте да: се разходите из градините и да откриете идеалните места за снимки (южната страна на замъка е често използвана за картички). Ако решите да влезете в музея на двореца, обърнете внимание на великолепната тронна зала на херцога.