/ Блогът на ClaimCompass

Историята на Христо и полета му към Барселона

"Нищо не може да се сравни с това, да прекараш лятната ваканция в България, със семейството и приятелите си", ни сподели Христо, чиято почивка е приключила не толкова приятно. Прочетете какво разказа той пред екипа на ClaimCompass в следващите редове.

Разкажи ни малко повече за себе си и за пътуването си.

Завърших следването си в Мадрид и от две години живея и работя в Испания – установих се за постоянно в Барселона. Макар и да харесвам работата и живота си в Испания, никога не съм преставал да се завръщам в България – правя го колкото се може по-често.

Какво се случи в деня, в който трябваше да летиш от София към Барселона?

Бях прекарал две седмици в България – успях да се видя със семейството, да ходя на море с приятели, да си почина от работата и като цяло да се насладя на лятната отпуска.

Тъй като пътувам често, съм свикнал да ходя рано на летището преди полет, за да не трябва да се редя на дълги опашки и да се притеснявам, че ще закъснея. Така направих и в деня на полета ми за Барселона. След като минах през проверка за сигурност и паспортен контрол, се отправих към посочения изход.

Ще ни разкажеш ли за проблемите с полета ти, за които разбра на гейта?

Оставаше около един час преди планираното излитане, когато на изхода ни информираха, че полетът ще закъснее. Оказа се, че самолетът, с който трябва да излетим, още дори не е пристигнал на софийското летище.

Нямаше други машини, които да го "заместят" – като се случи едно закъснение през деня, всички следващи полети на този самолет се объркват и дадената авиокомпания няма резервен план.

Авиокомпанията погрижи ли се за пътниците, докато чакахте?

Като минаха два часа след часа на излитане по разписание, служители на авиокомпанията ни раздадоха по една минерална вода и един кроасан. Пътниците вече бяха доста изнервени, така че това ни подейства освежаващо.

В крайна сметка, с колко часа закъсня полетът ти?

Кацнахме в Барселона с малко над 4 часа закъснение. За щастие, в този ден все още бях в отпуска, така че не съм изпуснал нищо важно – остана само неприятният вкус от висенето по пейки на летището.

И тогава...

Няколко дни след това приключение попаднах на линк към сайта на ClaimCompass в една от групите на българи в Испания във Facebook. Прочетох за правата си и реших да пробвам услугите на фирмата. Само две седмици по-късно, получих имейл с потвърждение за полученото обезщетение в размер на 275 евро - оказа се, че авиокомпанията, с която пътувах, е реагирала сравнително бързо и се е съгласила да изплати обезщетението, без да се стига до съд.


Ако и Вие сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Kалкулатор.