Charter uçuşlarında yolcu hakları

Çarter seferiniz aksadığında yolcu haklarınız nelerdir?

Charter uçuşlarında yolcu hakları

Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden normale dönmesi en çok türizm sektörünü etkileyecktir, ki haberlerde de gördüğümüz gibi ilk gelişme Rusya'dan Türkiye'ye charter uçuşların yeniden başlatılması oldu. Çoğu yolcular bu tür uçuşlarda aksaklık ortaya geldiğinde AB 261/2004 Tüzüğü geçerli olmadığını düşünür ve gecikme veya iptal halinde haklarını aramazlar. Aslında tam aksine charter uçuşlarının normal uçuşlardan kesinlikle bir farkı yoktur ve AB 261/2004 Tüzüğü'ne göre tazminat alma hakkınız vardır.

Rötarlı charter uçuşu

Charter uçuşu 3 saatten fazla geciktiğinde havayolu şirketi yolculara para tazminatı ödemek zorundadır. Tekrar belirtmek gerekir ki para tazminatı alabilmeniz için varacağınız son noktaya 3 saat ve üzeri gecikmeyle varmanız gerekir. Örneğin, havalimanında 3 saatten fazla beklediyseniz fakat varacağınız yere 2 buçuk saat gecikmeyle varırsanız, tazminat alma hakkınız yoktur. Havayolu şirketinin bu durumda sorumluluğu size ücretsiz yemek, içecek, [internet]((https://blog.claimcompass.eu/wifiairport/) ve telefon hizmeti sunmaktır.
Ayrıca uçuşunuzun daha fazla gecikmesi halinde ücretsiz ulaşım ve konaklama hizmeti sunmak ta havayolu şirketinin sorumluluğudur.

İptal edilen charter uçuşu

Havayolu şirketi sizi uçuşun iptal edileceğinden uçuş tarihinden 14 gün önce haberdar ederse tazminat ödemek zorunda değildir. Yine de sizin seçtiğiniz en yakın saat veya tarih için alternatif uçuş teklif etmelidir. Diğer opsiyon bilet ücretinin iadesidir.

Şirket sizi uçuş tarihinden 7-14 gün önce haberdar ederse yukarıda bahsi geçen alternatif ulaşım veya bilet iade hakkınız vardır. Eğer alternatif ulaşım teklifini kabul ederseniz, havayolu şirketi size planladığınız uçuştan 2 saatten fazla geç olmayan ve varacağınız son noktaya 4 saatten fazla gecikmeyle varmayacağınız uçuş teklifinde bulunmalıdır. Bu kriterlere göre alternatif uçuş teklif edilmezse para tazminatı alma hakkıınız vardır (0-1500 km uçuşlar için 250 Euro; 1500-3500 km uçuşlar için 400 Euro; 3500 km ve üzeri uçuşlar için 600 Euro).

Fakat havayolu şirketi uçuşun olağanüstü haller yüzünden iptal edildiği kanıtı gösterirse, örneğin kötü hava koşulları, grev veya güvenlik tehlikesi gibi, size para tazminatı ödemekle görevlendirilmez.

Uçuştan 7 gün önce iptalden haberdar edilirseniz, yukarıda bahsi geçen haklara sahip olursunuz. Tek fark alternatif uçuş seçtiğinizde varacağınız yere 2 saatten daha fazla gecikmeyle varmamanızdır. Yani, havayolu şirketi size en geç bir saat sonrası için alternatif uçuş teklif etmelidir. Eğer bu görevi yerine getirmezlerse yine yukarıda bahsi geçen 250'den 600 Euro'ya varan para tazminatı alma hakkınız vardır.

Tazminat talebimi nasıl başlatabilirim?

Tazminat talebinizi başlatmanız sadedce bir kaç dakikanızı alacaktır. Elinizde bulunması gereken bilgiler rezervasyon numaranız ve uçuş numarasıdır. Hesaplayıcının sonunda bulunan Vekatletname'yi de bilgisayarınızdan imzaladığınızda geri kalan tüm işlemleri ClaimCompass üstlenir. Bundan sonra ClaimCompass ekibi hak ettiğiniz tazminatınızı alabilmeniz için elinden geleni yapacak ve her yeni gelişmeden sizi haberdar edecektir!