Minimum aktarma süresi

Her havalimanın Minimum Aktarma Süresi vardır (MCT). Aktarmalı uçuşunuzu kaçırdığınızda tazminat hakkınız etkilenir. Haklarını şimdi öğren!

Minimum aktarma süresi

Farz edin ki İstanbul'dan New York'a Frankfurt aktarmalı uçak bileti aldınız. Fakat daha önce hiç Frankfurt'ta havaalanında bulunmadınız ve nasıl göründüğünü bile bilmiyorsunuz. İki uçuş arası aktarma için ne kadar zamana ihtiyacınız olur mesela? 30 dakika? 1 saat? 2 saat? Örneğin daha ucuz olduğu için iki ayrı bilet aldınız - birincisi İstanbul-Frankfurt ve diğeri Frankfurt New York - ozaman ne kadar zamana ihtiyacınız vardır?

Minimum aktarma süresi nedir?

Her havalimanınında belirli bir süre vardır bir uçuştan diğerine transfer olabilmek için. Bu süre uçuşun yurtiçine veya yurtdışına olmasından veya terminal değiştirip değiştirmemenizden etkilenir. Normal şartlar altında ve ilk uçuşun gecikmiş olmaması şartıyla belirlenen süre standart olarak ortalama bir yolcunun bir uçaktan diğerine yetişmesi için gereken zamandır. MCT (İng. "minimum connection time") diye bilinen minimum aktarma süresi olarak adlandırılır.

İstanbul-New York uçuşunuz için bir bilet aldıysanız rahat olabilirsiniz çünkü havayolu şirketinin size minimum aktarma süresinin altında aktarmalı uçak bileti satma hakkı yoktur. Aynı şekilde seyahat acentalarının da olmadığı gibi, sistem öyle uçuş biletlerinin satılışına izin vermemeli. Örneğimize geri dönelim. Eğer Frankfurt Havalimanı'nda minimum aktarma süresi 45 dakikaysa ve siz uçuşunuz için bir bilet aldıysanız en az 45 dakikalık aktarma süresine sahip olmanız gerekir, aksi takdirde havayolu şirketi biletinizi değiştirmesi veya ücretini iade etmesi gerekir. Ayrıca bir bilet aldığınız halde bagajınız son varış noktasına kadar aktarılmadan gönderilir (bazen transfer havaalanına göre değişebiliyor).

Fakat iki uçuş için ayrı biletler aldıysanız aktarma süresi için kendiniz sorumluluk taşırsınız ve MCT (minimum connection time) geçerli değildir. Yani, Frankfurt'a indiğinizde bagajınızı alıp çıkış kontrolünen geçtikten sonra bir kez daha yeni gişeyi bulup bagajınızı teslim etmeniz, pasaport kontrolünden geçip çıkışı bulmanız gerekir. Doğal olarak tüm bu işlemler minimum aktarma süresinden daha fazla zaman alacaktır ve kendiniz önceden ne kadar zamana ihtiyacınız olacağını planlamanız gerekir. ClaimCompass'ın tavsiyesi iki ayrı bilet almak isterseniz her zaman uçuşlar arasında en az 3 saat transfer süresi olduğundan emin olmanız.

Minimum aktarma süresi ve tazminat hakkı

İki uçuşunuz için bir ayni veya iki ayrı bilet almış olmanız rötar, iptal veya overbooking gibi mağduriyetler ortaya geldiğinde tazminat alma hakkınızı etkiler. İki uçuşunuz aynı biletin içine giriyorsa çoğu zaman tazminat alma şansınız yüksektir. Örneğin İstanbul'dan Frankfurt'a uçuşunuz rötar yaptığı için minimum aktarma süresinden daha az bir sürede Frankfurt'ta New York uçağı için aktarma yapmanız gerekiyor ve uçağı kaçırıyorsunuz. Dolayılısıyla son varış noktanız New York'a 3 satten fazla gecikmeyle varıyorsunuz. Bu durumda rötarın 3 saatten az bile olsa tazminat alma hakkınız vardır. Diğer yandan ilk uçağın rötar yapmasına rağmen transfer için minimum aktarma süresinin öngördüğü kadar veya daha fazla zamanınız varsa aktarmayı bu süre içerisinde gerçekleştirmek için tamamen siz sorumlusunuz. Aktarmalı uçuşunuzu kaçırdığınızda tazminat alma hakkınız olup olmadığından emin değilseniz bize her zaman yazabilir veya ana sayfada bulunan tazminat bedeli hesaplayıcısına bilgilerinizi girerek dilekçenizi gönderebilirsiniz.